29 Mayıs 2013 Çarşamba

HEMFEST CNR'DA BAŞLADI!

Hemfest, Halk Eğitim Merkezleri Festivali Yeşilköy CNR Expo'da  (İstanbul Fuar Merkezi) Pazartesi günü başladı.
Sergi 1 Haziran 2013 Cumartesi gününe kadar devam edecek.
İstanbul Fuar Merkezi'ne gitmenin en kolay yolu Aksaray-Havalimanı Metrosunu kullanmak, metronun Dünya Ticaret Merkezi-İstanbul Fuar Merkezi durağında inerek fuar merkezine kolayca ulaşabilirsiniz.
Metronun güzergahını ve duraklarını buradan inceleyebilirsiniz.

İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğünün prestij projelerinden HEMFEST ‘'En'ler ve El'ler İstanbul'da Buluşuyor.'' konusu ile 27 Mayıs'ta başladı.
İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitimi Merkezleri Festivali (HEMFEST) 27 Mayıs 2013 tarihinde İstanbul Fuar Merkezi 3. Salonda (Hall 3) açılıyor.
İstanbul’da faaliyet gösteren Halk Eğitimi Merkezlerinde eğitim gören kursiyerlerin ürettikleri ürünlerden oluşan eserlerin sergilendiği, sahne gösterilerinin yapıldığı festivalde bu yıl yabancı konuklarda olacak.
Bu yılın konusu ‘’En’ler ve El’ler İstanbul’da Buluşuyor.’’
Ülkemizin ve konuk ülkelerin el sanatları ustaları ürünlerini ve çalışmalarını festivalde sergileyecekler.

Festival 01 Haziran 2013 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.

26 Mayıs 2013 Pazar

6.FESHANE KASTAMONU GÜNLERİ-VİDEO

4 Bölüm süren Feshane Kastamonu günlerine ait yazı dizisinin sonuna geldik.
Yayınladığım resimlerle ve tiridine bandım türküsünün eğlenceli müziği eşliğinde hazırladığım video ile festivalde kısa bir gezi yapmış gibi olacaksınız.
İyi Seyirler;



25 Mayıs 2013 Cumartesi

6.FESHANE KASTAMONU GÜNLERİ (4)

Bu yıl 6.sı yapılan Feshane'de ki Kastamonu günleri festivaline ait resimlerin son bölümüne geldik.
Bu bölümde dışarıda ki yiyecek tezgahlarından, bahçe bölümünden çektiğim resimleri görebilirsiniz.
Bir sonra ki bölümde tiridine bandım türküsü eşliğinde, resimler ile hazırladığım videoyu seyredebilirsiniz. 





Meşhur simit tiridi bu tezgahta yapılıp, servis yapılıyordu.


Kuyu kebabını çok iyi bilirim ama ilk defa sırık kebabı gördüm.

Meşhur kuyu kebabı, Taşköprülüler bu işte oldukça iddialı.


Organik, kurutulmuş dağ inciri ve çeşit çeşit kuru meyve satılan tezgah.


Çeşit çeşit peynirler.

Etli Ekmeksiz Kastamonu festivali olur mu? elbette olmaz.


Şerife Bacı anıtı bahçede sergileniyordu.



 Kastamonu Spor futbol takımı.

Feshane'de düzenlenen Kastamonu günleri festivalinin bu yıl da sonuna geldik.
Darısı önümüzde ki senelere....
Bir sonra ki bölüm için "tiridine bandım" türküsü eşliğinde festival resimleri ile video hazırlayacağım, seyretmeyi unutmayın!...

23 Mayıs 2013 Perşembe

6.FESHANE KASTAMONU GÜNLERİ (3)

 
Feshane'de düzenlenen 6.Kastamonu günleri festivaline ait yazı dizimiz devam ediyor.
Bu bölümde Kastamonu'nun yöresel ürünlerini, yiyeceklerini görebilirsiniz.
Ayrıca bakınız; Kastamonu Denilince Akla Gelenler
İlk resimde gördüğünüz Kastamonu simiti, susamsız olarak hazırlanır ve sade olarak yendiği gibi tiriti de çok meşhurdur, bu simidin diğer adı da, kel simit.

Kastamonu Pastırması, Kayseri Pastırması kadar tanınmasa da kendine has hazırlanışı sebebi ile piyasada oldukça rağbet gören bir üründür.
Kastamonu Pastırması fırında değilde, güneşte kuruduğu için çok lezzetlidir.
Biz ne zaman Kastamonu'ya gitsek bize bu pastırmayı sipariş eden arkadaşlarımız var.
Oğlum, Kastamonu'dan izne gelince eğer pastırmanın mevsimi ise bize bu pastırmadan getirir.
Kısacası Kastamonu Pastırması, çekme helva, sarımsak kadar talep gören yöresel bir üründür.
Kastamonu Pastırmasının nasıl hazırlandığını öğrenmek ve pastırma ile hazırlanan Paçanga böreğinin tarifini almak için, bakınız; Muhterem'le Afiyetle-Paçanga Böreği


O gün bende pastırma alıp, pazar kahvaltısına gelecek olan misafirlerime Paçanga böreği hazırladım.
Kahvaltının resimleri burada





Kastamonu'nun en meşhur ürünlerinden birisi de Çekme Helva.


Festivalde fide satışları da yapılıyordu.
Ayrıca Taşköprü sarımsağı da tezgahlarda ki yerini almıştı.


Bu stant da çok güzel marmelatlar vardı, bende tadını bildiğim, kızılcık bulunca yaptığım kızılcık marmeladın dan aldım.

Son anda tezgahta Alıç marmeladını (sarı kasede olan) görünce önce tadına baktım, sonra ondan da aldım.
Açıkçası daha önce Alıç marmeladını ne duydum, ne de yedim ama tadına bayıldım.
Bir daha önüme çıkarsa hiç tereddüt etmeden tekrar alırım.
Alıç için şunlar yazıyordu;
*Kalbin düzenli çalışmasını sağlar.
*Damarları açar.
*Yağları eritir.
*Damar tıkanıklığını önler.
*Kalp krizine karşı korur.


Kastamonu'nun en önemli tarım ürünlerinden birisi de Tosya Pirinci.

 Çeşit çeşit peynirler, tereyağlar ve kahvaltılık ürünler.



Kastamonu'nun Tosya Pirinci kadar meşhur diğer bir ürünü de Siyez bulgurudur.
Siyez bulguru hakkında ayrıntılı bilgi ve siyez bulguru pilavının tarifi burada







Kastamonu İnebolu'lu olan Ahmet Maranki'nin de festivalde bir standı vardı.



4.bölümde dışarıda ki yiyecek tezgahlarından, bahçe bölümünden çektiğim resimler de görüşmek üzere...