25 Nisan 2015 Cumartesi

SULTANAHMET LALE HALISI

İstanbul 10 yıldır bahar aylarında binlerce laleye ev sahipliği yapıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin organizasyonu ile kentin pek çok parkına, yol kenarlarına, meydanlara laleler dikiliyor.
Bende 6-7 yıldır lale festivalinde parklara gidip bol bol resim çekip, buradan yayınlayarak gidemeyenlere, İstanbul'da olmayanlara o atmosferi yaşatmaya çalışıyorum.
Her yıl hiç bir yere gidemesem de mutlaka Emirgan Korusuna gidip, Emirgan lalelerinin resimlerini paylaşırım.
Açıkçası bu yıl yoğun işlerim dolayısıyla Emirgan'a veya farklı bir yere gitmeyi düşünmüyordum.
Geçen hafta haberlerde "Sultanahmet'te laleden halı" haberini duyduğum zaman bütün fikrim değişti.
Pazartesi günü kalabalık olmadığını düşünerek sabah saatlerinde kızımla birlikte lale halısını görmek için Sultanahmet'e gittik.




Saat 11.30'da Sultanahmet'e ulaştık ama her yer yine kalabalıktı.
Her yer Türk ve yabancı turistlerle doluydu.

Blue mosque
Üstte ki resimde fark ettiniz mi bilmiyorum ama Sultanahmet Camii'nin minarelerinden birisi tadilat ve bakım sebebi ile yarısına kadar söküldü, tekrar yapılıyor.
2013 yılında, İstanbul'un en önemli tarihi eserlerinden olan 6 minareli Sultanahmet Camii'nin 4 numaralı minaresinin 3 ilâ 5 santimetre kaydığı tespit edilmiş.
Ocak ayından itibaren bu minarenin bir bölümü sökülüp yeniden yapılmasına başlanmış.

hagia sofia
Ayasofya 

hagiasofia
Lale halısı Ayasofya'nın önünde ki meydanda hazırlandığı için Ayasofya'nın önüne doğru yol almaya başladık.

Meydan, Pazartesi günü ve sabah saatleri olduğu halde oldukça kalabalıktı.
Dünyada ilk defa kesme olmayan çiçeklerle 545 bin laleden oluşan bin 252 metrekarelik bir halı deseni oluşturulmuş.

Dünyada kesme çiçekten bu tarz halı desenleri yapıyormuş ama kesildiği için birkaç günlük ömrü oluyormuş.

Lale halısı hakkında basın bildirisi;
Dünyanın en büyük ‘Lale Halısı’ İstanbul’da yapıldı.
Lale festivaliyle 10. kez taçlanan İstanbul, 545 bin canlı lalenin oluşturduğu 1262 metrekarelik halıyla bir dünya rekoruna ev sahipliği yaptı.
Sultanahmet Meydanı’ndaki halıyı açan Başkan Topbaş, “Gerçek anlamda barış şehri olan İstanbul’dan dünyaya bu güzel duyguların yansımasını istiyoruz” dedi.

1262 metrekarelik laleden halı 10 gün Sultanahmet’te…
Sultanahmet Meydanı, farklı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin on yıldır lale festivaliyle taçlandırdığı İstanbul, 545 bin canlı lalenin oluşturduğu 1262 metrekarelik halıyla bir dünya rekoruna ev sahipliği yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park ve Yeşil Alanlara Daire Başkanlığı'nın ekipleri, Sultanahmet Meydanı’nda laleden halıyı iki gecede saksı saksı dokudu.
Dünyada ilk defa bu kadar çok canlı su içindeki lalelerle dokunan halı, şehrin tarihi meydanında muhteşem bir motif oluşturdu.
Dünyanın en büyük canlı lale halısı olma özelliğini taşıyan motif benzerlerinden farklı olarak 10 gün görselliğini koruyacak.

Anılara İstanbul’dan ve laleden bir iz düşsün…
Halının açılışında Başkan Kadir Topbaş’a binlerce İstanbullu ve turist eşlik etti.
İstanbul’un medeniyetlerin buluştuğu, 3 imparatorluğa başkentlik yapmış olan tarihi çeyiz sandığı bir şehir olduğunu belirten Başkan Kadir Topbaş, 1400 yıllık Ayasofya ve Sultanahmet Camimizin tam ortasında böyle bir güzelliği sergilemekten mutluluk duyduklarını söyledi.
“Her sabah güneşin Asya ve Avrupa kıtasına aynı anda doğduğu İstanbul bu güzelliklere değer” diyen Kadir Topbaş, şöyle konuştu;
“Bugün bir rekora daha birlikte imza atıyoruz. Dünyada ilk defa kesme olmayan çiçeklerle 545 bin laleden oluşan dünyanın en büyük halı desenini açarak bu tarihi mekânda sergiliyoruz. Kilim deseninde yapılan bu eser kendi ekiplerimiz tarafından dizayn edildi. Dünyada kesme çiçekten bu tarz halı desenleri yapıyorlar ama kesildiği için birkaç günlük. Biz canlı lalelerle böyle bir eseri gerçekleştirdik. Bu laleden halı gelecek Pazar gününe kadar burada kalacak. İstanbullular ve turistler gelsin fotoğraf çektirsin ve anılarına laleden ve İstanbul’dan bir iz düşsün istiyoruz.”

2005 yılında “Lale Evine Dönüyor” anlayışıyla başlattıkları etkinliğin 10. yılında İstanbul’un her köşesinde açan lalelerle kendini yeniden gösterdiğini vurgulayan Başkan Topbaş, “Kültürümüzün bir parçası olan lale baharın müjdecisi olarak şehrimizin birçok noktasında rengârenk açtı.
Bu güzellikler laleyle kalmadı, kültür ve sanattan spora kadar geniş bir aktivite yelpazesi oluştu.

Bu yıl İstanbul’a tamamen yerli 30 milyon lale diktik. 5 milyonunu İstanbul’un köylerinde ürettirdik, 25 milyonunu Anadolu’nun çeşitli il ve ilçelerinde. Emirgan’da, Göztepe ve Gülhane parklarında milyonlarca lale sizleri bekliyor. Türkiye'nin birçok noktasından sadece lale için gelenler olduğu gibi yurt dışından da özel turistik seyahatler tertipleniyor. İstanbullular, lale sevgisiyle geleceğe yürüyecekler” diye konuştu.

tulips carpet

tulips carpet


tulips festival

tulip

Lale halısının resimlerini çektim ama videonun yeri başka, üstte ki videodan lale halısını görebilirsiniz.


tulips carpet
Sonunda bizde kalabalığın arasından sıyrılarak yüksek platformun üzerine çıktık.
Yavaş yavaş ilerleyerek orta noktasına kadar gittik.

laleden halı



Buraya kadar gelmişken Gülhane parkına gitmeden dönülmezdi.
Gülhane parkında da çok güzel düzenlemeler yapılmış, resimleri bir sonra ki yazımda olacak.
Görüşmek üzere.....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek
yorumunuzu yazabilirsiniz.