17 Aralık 2019 Salı

SAFRANBOLU ESNAF VE ZANAATKÂRLAR ÇARŞISI MÜZESİ

Muhterem'le Geziye
Başlığa bakıp farklı bir müzeye gittiğimizi zannetmeyin.
Bugünkü bölümümüzün konusu olan "Esnaf ve Zanaatkârlar Çarşısı Müzesi" 4 bölümdür yayınladığım Kent Tarihi Müzesinin alt katında yer alıyor.




Müzenin bu kısmı ana giriş kapısının hemen alt katında yer alıyor.
Bazı kaynaklarda burası için "Mahzen" olarak bahsedilmiş.
Müzeye giriş biletini üst kattan alıp, 2 katı geziyorsunuz, daha sonra zemin kata inerek bu müzeyi gezebiliyorsunuz.
Kapıda da bu konuya dikkat çekilmiş.

Müzenin Zemin katında bulunan kısmında; Safranbolu'da ticari hayat ve geleneksel el sanatları hakkında fotoğraflı bilgiler bulunmaktadır.
Aynı zamanda; Esnaf ve Zanaatkarlar Çarşısında Şifa Eczanesi, Lokumcu, Yemenici, Kunduracı, Sayacı, Semerci, Saraç, Ahşap işçiliği, Demirci, Bakırcı, Kalaycı ve Esnaf kahvesi gibi Safranbolu'daki önemli esnafların çalışma ortamları özgün canlandırma tekniği ile ziyaretçilere sunulmuş.

kent tarihi müzesi
Müzenin bu kısmında çok sayıda sergilenen bölüm ve eşya var.
Bu sebeple zemin kata ait resimleri 2 bölüm halinde yayınlayacağım.
Bu bölümde, girişte yer alan fotoğrafçılıkla ilgili eşyalar, eczane ve şekerci dükkanına ait resimler olacak.
2. bölümde ise Lonca Kahvesi, Baharatçı, Bakırcı, Demirci, Kalaycı, Yemenici, Kunduracı, Semerci, Ahşap İşçiliği mesleklerine ait resimlere yer vereceğim.

İtfaiye Tulumbası 

antika çıkrık
İplik eğirmek için kullanılan Çıkrık. 

Fotoğrafçılıkta kullanılan tarihi makine ve aletler. 


Antika fotoğrafçılık aletleri


 Eczacılık müzesi
Karabük’te, 1890 yılında eczacılığa başlayan Hidayet Derman’a ait antika ilaç şişeleri, gaz ocakları, mobilyalar ve yazılı kaynaklar, müzede sergilenerek kurduğu Şifa Eczanesi yaşatılıyor. 
Kentte 1906 yılında açılan ve halen faaliyetini sürdüren Karabük Eczanesi ile 1918’de Safranbolu ilçesinde Şifa Eczanesini kuran Ali Derman’ın vefatının ardından, kızı Hikmet Şeyhoğlu, tarihi eşyaları bağışladı. 
Eczanelerdeki tarihi mobilya, antika ilaç şişeleri ve kutularının yanı sıra Osmanlıca, Farsça ve Fransızca yazılı mesleki kitapların bir bölümünü Yeditepe Üniversitesi’ne bağışlayan Şeyhoğlu, kalanını da Safranbolu Kent Tarih Müzesine verdi. 
Müzede, “Safranbolu Şifa Eczanesi, Hidayet Derman” adı altında bölüm oluşturuldu. (AA) 

Safranbolu Şifa Eczanesi (1918-1957)
Eczacı Mehmet Hidayet Bey Kıranköy'deki Rum Kilisesi Vakıf Eczanesini satın alarak 1918 yılında Çarşı içinde, Yukarı Çarşı - Mehmet Hidayet Derman Sokağı'nda bulunan şimdilerde ise Safrantat Şekerci Dükkanı olan yere taşıyıp çalışmaya başlamıştır.
Müze'deki yer darlığı sebebiyle küçük bir kısmı görünen eczanenin İç mefruşatı, yine yer darlığı nedeniyle, banko ve 2 masa orijinallerine uygun olarak küçültülerek yeni imal edilmiş, vitrin, dolap ve laboratuvar tezgahı orijinal olup bir kısmı sergilenmiştir.
 Eczacılık mesleğinin ilk yıllarında "Laboratuvar Eczacılığı" ön planda olup müstahzar ilaçlar (hazır ilaçlar) daha sonraki yıllarda piyasaya çıkmıştır. Burada bulunan müstahzar ilaçların ruhsat tarihleri Eczacı Mehmet Hidayet Bey'in vefat ettiği 1957 senesinden önceki yıllara aittir. Bunların dışındaki Produi'ler (yapma ilaçlarda kullanılan maddeler), büyük bir kısmı 1 asırdan daha eski tarihlere ait kavanoz ve şişelerde orijinal hallerinde sergilenmiştir. Bunlar 1950 ve 1960 yılları arasında da sıkça kullanılmış olmakla birlikte bugün eczacılıkta çok azından nadiren faydalanılmaktadır.
 Eczacı Hidayet Bey'in Şifa Eczanesi'nin çalışma şekli şu şekilde gerçekleşmiştir; Laboratuvarın üst katı hasta muayene odasına dönüştürülmüş ve eczane içinde doktorların oturması bir masa ayrılmıştır. Memleket Hastanesi ve Hükümet Doktorları resmi mesaileri sonrasında buraya gelip Şifa Eczanesinde oturur ve bu süre zarfında doktor ihtiyacı olan hastaları burada ücretsiz muayene ederlerdi. Doktorlar ve Eczacı bir araya gelir, bugünün konsültasyon olgusu ile hastaya teşhis koyar ve ilacını verirlerdi. Dönemin tanınmış simalarından olan ve Memleket Hastanesi doktorlarından Dr. Ali Yaver Bey ve Hükümet Tabibi Dr. Ali Rıza Bey eczanede verilen bu hayırlı hizmette çok sık yer almış değerli yardımsever kişilerdendir. Safranbolu'da doktor muayenehanelerinin açılması ile birlikte bu uygulama sona ermiştir.
 Eczaneci Hidayet Bey 14 Mart 1937'de, bir sokak paralelinde olan Akın Sokaktaki kendi mülküne (şimdi Murat Eczanesi) taşınmış ve Şifa Eczanesi bu son adresinde Eczacı Mehmet Hidayet Derman'ın 25.10.1957 tarihinde vefatına kadar hizmet vermiştir.






Müzedeki Şifa eczanesi, eczanenin sahibi olan Eczacı Mehmet Hidayet Derman Bey'in kızı, Eczacı Hikmet Derman Şeyhoğlu'nun bağışladığı malzemelerle oluşturulmuş.
Hikmet Hanım da uzun yıllar sahibi olduğu Karabük Eczanesinde çalışmalarını sürdürmüş, Ocak 2018 de vefat etmiş.

Müzede, Eczanenin tam karşısında bir şekerci dükkanı oluşturulmuş.
Bu şekerci dükkanın oluşturulmasına İmren Lokumlarının katkısı olmuş.
Müzedeki şekerci dükkanı hakkında kendi Web sitesinde şu bilgiye yer verilmiş;
"İlçemizde restorasyonu tamamlanan eski Hükümet konağında Safranbolu Kaymakamlığı tarafından Kent Tarihi Müzesi oluşturulmuştur. 
Bu müzenin alt katında yer alan geçmişten günümüze el sanatları bölümündeki şekercilik müzesi İmren Lokumları tarafından düzenlenmiştir. 
Bugün üretimi yapılmayan veya çok nadir bulunan şekerleme çeşitleri sergilenmektedir. Bu ürünler arasında, kişniş şeker, halka şeker, nöbet şekeri, ezme şekerleri yer almaktadır. Ayrıca geçmiş dönemde kullanılan kazan, kürek, terazi, makas, şekerlik ve kavanozlar konuklarımızın ziyaretine sunulmuştur."
Kaynak; http://www.imrenlokumlari.com/Hakkimizda

İmren lokumları kurucu
Şekerci dükkanının kapısında, İmren Lokumlarının kurucusu olan Hidayet Sezer Bey'in çıraklık döneminde çekilmiş resmi sizi karşılıyor.




imren lokumlarının kurucusu 

Şekerci dükkanının içi. 

safranbolu müzeleri



Yeni bölümde görüşmek üzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek
yorumunuzu yazabilirsiniz.