Sayfalar

15 Ağustos 2007 Çarşamba

KASTAMONU 2007

Bu yıl ki yaz tatilimizde Kastamonu'nun merkezinde de biraz vakit geçirdik.
1 saatlik molamızda çektiğim resimleri bu yazı da görebilirsiniz.




HÜKÜMET KONAĞI MEYDANI;
1942’de dönemin valisi Avni Doğan’ın talimatıyla yapıldı.
Meydanda Milli Mücadele yıllarında cepheye cephane taşırken küçük çocuğuyla birlikte şehit olan Şerife Bacı anıtı bulunuyor.
Yanı sıra Kurtuluş Savaşı’nda şehit olan Türk askerlerinin de anıtı var.
Şehrin tam merkezinde ve ağaçlarla çevrili olması nedeniyle dinlenme alanı olarak kullanılıyor.
Güneyinde mimar Vedat Tek tarafından yapılan tarihi hükümet konağı, güneybatısında tarihi defterdarlık binası, batısında Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi, kuzeyinde Kastamonu şehir merkezi ve 100 metre ilerisinde Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı ilk kez okuduğu 600 yıllık Nasrullah Camii bulunuyor.


Kastamonu Hükümet Konağı; 
Çevresindeki 19- yüzyıl anıtsal kamu yapılarıyla birlikte geçmişe ait bir panorama oluşturan Hükümet Konağı 1902 yılında ulusal mimari akımının kurucusu Mimar Vedat Tek tarafından yapılmıştır.
Zemin üstüne iki kat olarak yapılan bina, stil açısından batı klasizmi ile dış duvar süslemeleri ve pencere şekillerindeki Osmanlı oryantalizminin bir eklektizmini taşımaktadır.
Yapı 102 senedir hem işlevini değiştirmeden hem de ciddi bir anlamda bir restorasy­on geçirmeksizin günümüzde Kastamonu'nun yaşayan sembollerinden biri olarak varlığını sürdürmektedir.





Şehit Şerife Bacı Anıtı;
Çanakkale Savaşlarından başlayarak Milli Mücadele yıllarında artarak devam eden Kastamonu insanının göstermiş olduğu yararlılıklar nedeniyle, Mustafa Kemal Atatürk 1925 yılı 23 Ağustos günü Kastamonu İnebolu ilçesinden başlatmış olduğu "Şapka ve Kıyafet İnkılâbı" ile onurlandırmıştır.
Mustafa Kemal Atatürk'ün bu inkılâbı gerçekleştirmek için seçtiği yer; milletini seven geleneklerine bağlı ve uygar Kastamonu halkının arası olması tesadüfi değildir.
Türkiye'de bir ilk ve tek olarak T.B.M.M. tarafından 9 Nisan 1924 tarihinde İnebolu ilçemiz Mavnacılar Loncasına verilmiş olan Beyaz Şeritli İstiklâl Madalyası ve Vesikası'da Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ilimize vermiş olduğu yüksek onurlardan bir diğeridir.
Milli Mücadelede hiç işgal görmediği halde verdiği şehit sayısı ile en fazla şehit verenler sıralamasında üçüncü il olan Kastamonu'nun Milli Kurtuluşa vermiş olduğu destek her anlamda büyüktür.

Kastamonu Cumhuriyet Meydanı’nda, Cumhuriyetin kuruluşundaki mücadeleyi tanımlayan heykel grubu ile Kurtuluş Savaşı sırasında Kastamonu’lu kadınların İnebolu’dan Ankara’ya kağnılarla silah ve malzeme taşımalarını simgeleyen bu anıt, ünlü heykeltıraş Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Tankut Öktem tarafından yapılmış ve 1990 yılında açılmıştır.








Kastamonu Üniversitesi Rektörlüğü.

Kastamonu Kalesi;
Kastamonu’nun güneybatısındaki sırtta, 112 m. yüksekliğindeki kayalık bir tepede bulunan Kastamonu Kalesi Bizans İmparatoru Komnenos döneminde, XII.yüzyılın sonlarında yaptırılmıştır.
Kalenin şehri kuşatan ve vadiye kadar inen dış surları günümüze gelememiştir. Yalnızca dış sur duvarlarına ait bir kule parçası bugün ayaktadır.
İç Kale Bizans döneminde yapılmış olmasına rağmen günümüze gelen bölümler Candaroğulları zamanında yapılmıştır.
Osmanlı döneminde onarılan bu kale 27 Kasım 1943 depreminde büyük zarar görmüştür.
Kale 115 m. uzunluğunda, 30-50 m. genişliğinde, dikdörtgen planlıdır. İlk yapılışında 15 büyük burç ve kule ile güçlendirilmiştir.
Yapımında taş, kireç ve ağaç hatıllar kullanılmıştır. Kapı söveleri, tonozları ve kemerleri kesme taştan yapılmıştır. Yuvarlak burç ise, kiremit ile örtülmüştür.
Kalenin birinci ve ikinci kapıları basık kemerlidir. Burada sivri kemerli tonozlar bulunmaktadır.
Kaleye kuzeydoğudaki dik bir yoldan çıkılmaktadır. Buradaki dikdörtgen bir burcun koruduğu kapının 50 m. kuzeyinde ikinci bir kapı daha bulunmaktadır.
İki kapı arasındaki yol, burçlarla korunmuştur.
Kale içerisinde çeşitli yapıların kalıntıları bulunmaktadır.
Kastamonu Kalesi hakkında hazırladığım bol resimli yazı 👉BURADA

Kastamonu Saat Kulesi;
Kastamonu Hükümet Konağı'nın arkasındaki, şehrin doğusunda bulunan yamaç üzerindeki Saat Kulesi'ni Kastamonu Valilerinden Abdurrahman Nureddin Paşa 1884-1885 yıllarında yaptırmış ve saatini de Avrupa'dan getirtmiştir.
Saat Kulesi kare bir kaide üzerinde 12 m. yüksekliğindedir. Açık sarı ve açık yeşil renkte kesme taştan yapılmıştır. Yuvarlak kemerli bir kapı ile içerisine girilen kule, içten iki katlıdır.
Dört yöne de yuvarlak ve geniş pencereler açılmıştır. Katlar arası dışarıya taşkın silmelerle belirlenmiştir.Kulenin ikinci katında bulunan saatin malzemeleri ve onun üzerinde de çanı bulunmaktadır. Kulenin üzeri piramidal bir külahla örtülmüştür.
Kastamonu Saat Kulesi hakkında hazırladığım bol resimli yazı 👉BURADA



Nasrullah Meydanı ve Camii;
*Resim caminin şadırvanına aittir.
Nasrullah Camii; İl merkezinde, çarşının ortasındadır. 1506'da kadı Yakuboğlu Nasrullah tarafından yaptırılmıştır. 
Osmanlılar döneminde yapılmış ilk camidir. 1746, 1875 ve 1945'te onarım görmüştür. Kesme ve moloz taştan yapılmış olan caminin son cemaat yeri 10 sütun üzerine binen 7 kubbeyle örtülmüştür. 
Ana mekân ise dört köşeli altı ayak ve kemerler üzerine oturan dokuz kubbeyle örtülüdür. Minare camiden ayrı yapılmıştır.


Nasrullah Köprüsü
Bir adı da “Kambur Köprü” olan Nasrullah Köprüsü, Kastamonu il merkezinde, Nasrullah Camisi’nin yakınında, Karaçomak Deresi üzerinde bulunmaktadır.
Köprü Nasrullah Camisi ile birlikte 1501 yılında yapılmıştır.
Nasrullah Kadı’nın hayratıdır.
Kesme taştan yapılan köprü beş gözlüdür.
Uzunluğu 40.00 m., eni 4.00 m.dir.
Kemer gözlerinin en büyük açıklığı 12 m., yanlardaki gözler ise 8,5 m.dir.
Zamanla cami tarafındaki bir gözü ile onun karşısındaki iki gözü iptal edilmiş ve bugün iki gözlü olarak kalmıştır.
Köprü çeşitli zamanlarda onarılmış, ilk defa Dursun Usta tarafından onarıldığı Şer’i ye Sicillerinden öğrenilmektedir.
Daha sonra 1703 tarihinde bir kez daha onarılmıştır.
Son olarak da 1946 yılında onarılmış ve köprünün iki başına merdivenler yapılmıştır.



*Kastamonu Üniversitesi ve Kuzeykent'in havadan çekilmiş resmi internetten alınmıştır.

Kastamonu Üniversitesi'nin giriş kapısı.


Kuzeykent Ulu Camii


Yaralıgöz Dağı




Yeni bir gezide görüşmek üzere....

2 yorum:

  1. Adsız20:19

    Günümüzdeki Kastamonu Üniversitesi Rektörlük binası, 1885'te kurulan Abdurrahmanpaşa Lisesi ( o zamanki adıyla Kastamonu Lisesi)'ne ait ana binadır. Ancak daha sonradan Rektörlük binası olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kastamonu Lisesi, eğitim ve öğretimine, yeni binasında devam etmektedir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim.

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek
yorumunuzu yazabilirsiniz.