20 Kasım 2021 Cumartesi

ANITKABİR

Muhterem'le Geziye
Bugün blogda ilk defa Ankara'dan resimler paylaşacağım.
Anıtkabir yazısını 10 Kasım da yayınlamak istiyordum ama yazıyı düzenlemeyi bitiremedim.
Bu resimler 14 Ağustos'ta, 1 günlük bir Ankara ziyaretinde kızım tarafından çekildi.
İnşallah ileride, daha uzun süreli gezilerle, daha çok Ankara yazısı hazırlama fırsatım olur.
Anıtkabir'e ait yazımız 2 bölüm olacak.
1. Bölümde Anıtkabir hakkında kısa bilgiler ve dış mekan resimleri yer alacak.
2. Bölümde ise iç mekan ve mozolenin olduğu kısımdan resimler ve yine dış mekan resimleri olacak.

Anıtkabir konumu itibariyle Ankara'nın hemen hemen tam ortasında yer alır.
Anırkabir'e toplu taşıma, metro, özel araçla ulaşabilirsiniz.
Toplu taşıma kullandığınız zaman yürüyeceğiniz yol biraz daha uzayacaktır.
Özel aracınız ile gideceğiniz zaman; otoparktan önce hem aracınız, hem de siz sıkı bir incelemeden geçtikten sonra ruhsatınızı teslim ederek aracınızı otoparka bırakıyorsunuz. 
Anıtkabir ücretsizdir, hiç bir ücret ödemeden açık olduğu gün ve saatlerde ziyaret edebilirsiniz.
Sabah saat 9'da ziyarete açılır, kış aylarında 16.00 veya 16.30'da, yaz aylarında saat 17.00'de ziyarete kapanır.

Anıtkabir, Türkiye'nin başkenti Ankara’da, Çankaya ilçesinde yer alır. 
Bir çok yapıdan meydana gelen kompleks, anıt mezar binası başta olmak üzere çeşitli yapı ve anıtların yanı sıra Barış Parkı olarak adlandırılan ağaçlık alandan oluşmaktadır.
Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 15. yılında hastalığı ağırlaşarak, 10 Kasım 1938'de Dolmabahçe Sarayı'nda ebediyete intikal etmiştir. Atatürk kendisi için bir mezar yaptırmadığı gibi, gömüleceği yer içinde vasiyette bulunmamıştı.
1923 yılında bir sohbet sırasında Atatürk; "Elbet bir gün öleceğim, beni Çankaya'ya gömer, hatıramı yaşatırsınız" demiş ve "Beni milletim nereye isterse oraya gömsün, fakat benim hatıralarımın yaşayacağı yer Çankaya olacaktır" diye eklemiştir.
Kaynak;
https://www.anitkabir.tsk.tr/02_insaasi/anitkabir_dusuncesi.html

ANITKABİR;
Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün anıt mezarını içeren komplekstir.
Mustafa Kemal Atatürk'ün 10 Kasım 1938'de, İstanbul'daki Dolmabahçe Sarayı'nda vefatının ardından, defin yeri konusunda basında çeşitli tartışmalar başladı. Hükûmet tarafından 13 Kasım günü yapılan açıklamada, Atatürk için bir anıt mezar yapılıncaya kadar kendisinin naaşının Ankara Etnografya Müzesi'nde kalacağının kararlaştırıldığı bildirildi. 
19 Kasım'da Ankara'ya taşınan cenaze, 21 Kasım'da düzenlenen törenle müzeye konuldu.
Emin Onat ile Orhan Arda'nın tasarımı olan Anıtkabir'in yapıma 9 Ekim 1944 tarihinde başlandı ve 9 yıllık bir sürede 4 aşamalı olarak 1953 yılında tamamlandı.
10 Kasım 1953 sabahında Etnografya Müzesi'nden alınan Atatürk'ün naaşının yer aldığı tabut, gerçekleştirilen tören eşliğinde Anıtkabir'e getirilerek anıt mezar binasındaki mezar odasına defnedildi.

Anıtkabir'in Yapısı;
Yapıların betonarme olduğu kompleksteki yapıların yüzeylerinde ve zeminlerinde, farklı tiplerdeki mermer ve travertenler kullanılmıştır. 
Anıtkabir; kabartma, mozaik, fresk ve oyma tekniğiyle oluşturulan süslemeler içerir. 
İkinci Ulusal Mimarlık Akımı üslubunda Neo Klasik olan yapı, günümüzdeki Türkiye topraklarında tarih boyunca hüküm sürmüş Hitit, Yunan, Selçuklu ve Osmanlı kültürlerinden izler taşır.
Dikdörtgen planlı anıt mezar binasının zemin ölçüleri 72×52 m, yüksekliği 17 m'dir.
Betonarme bir yapı olup simetrik ve düzenli bir temel üzerine inşa edilmiştir ve temelden itibaren yüksekliği 22,8 m'dir. 
18 m genişliğindeki Şeref Holü'nde, doğu-batı doğrultusunda uzanan 1000 mm derinliğinde ve 500 mm genişliğinde 27 kiriş yer alır. 
Kirişler, aralarında 5,5 metrelik mesafe bulunan kolon çiftleriyle desteklenmektedir.
Yapı, ön ve arka cephelerinde sekizer, yan cephelerinde ise on dörder olmak üzere 14,4 m yüksekliğindeki, 800 × 800 m ölçülerine sahip kare kesitli toplam 44 kolondan meydana gelen bir kolonatla çevrilmiştir.

Komplekse giriş, Aslanlı Yol adı verilen allenin (ağaçlıklı, uzun yol) başlangıcından yapılır ve bu yol, törenlerin gerçekleştirildiği dikdörtgen bir meydana ulaşır. 
Yolun çim zemininin üzerine 5 cm aralıklarla döşenmiş olan zemin taşları asimetrik olmasında dolayı ilgilinizi sürekli buraya vermenize neden olur. 
Bu durum da Ata'ya giden yolda başınızın öne düşmesinden dolayı saygı değeri kazanmaktadır.  

Kabre ulaşan 262 metrelik yolun sağ ve sol taraflarında bulunan 24 aslan '24 Oğuz boyunu' temsil ediyor. Aslan figürlerinin çift olması 'birlik ve beraberlik' kavramına vurgu yaparken yatıyor pozisyonda olmaları ise 'barışseverlik' anlamına gelmektedir.
Aslanlı Yol'un dört köşesi, tören meydanının çıkışı ve meydanın köşeleri olmak üzere komplekste on adet kule, iki heykel grubu ve Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi bulunur. 
Anıt Bloku olarak adlandırılan tüm bu yapılar, Barış Parkı adı verilen ağaçlık bir alanla çevrilidir. 

Aslanlı Yol, sonundaki altı basamaklı merdivenle tören meydanına bağlanır.

Üç yanı revaklarla çevrili tören alanının her bir köşesinde dikdörtgen planlı kuleler yer alır. 
Aslanlı Yol doğrultusunda, tören alanının girişinin tam karşısında Anıtkabir'in çıkışı bulunur. 
Çıkıştaki merdivenlerin ortasında Türk bayrağının dalgalandığı bir bayrak direği yer alırken, çıkışın her iki yanında 23 Nisan ile Misak-ı Millî kuleleri bulunur. 
Tören alanının köşelerinde yer alan Zafer, Barış, İnkılâp ve Cumhuriyet kuleleriyle toplam kule sayısı 10'a ulaşır. 
Alanı çevreleyen revaklarda Anıtkabir Komutanlığı, sanat galerisi ve kitaplık, müze ve müze müdürlüğü yer alır.

Anıtkabir Bayrak Direği
33.53 metre yüksekliğindeki bu direk Avrupa'daki tek parça çelik bayrak direklerinin en yükseğidir. Bayrak direğinin üzerinde yer alan kabartmada meşale Türk medeniyetini, kılıç taarruz gücünü, miğfer savunma gücünü, meşe dalı zaferi, zeytin dalı ise barışı simgelemektedir.

Tören Meydanı: Aslanlı Yol’ un sonunda, Anıtkabir yan binalarının ve kolonların çevrelediği bir alana çıkılır. 
129 X 84.25 m. Boyutlarında olan, dört tarafından üçer basamak merdivenle inilen, 15.000 kişi kapasiteli bu alan “Tören Meydanı” olarak adlandırılır. 
Bu alanın zemini küp şeklinde siyah, kırmızı, sarı ve beyaz renkte traverten taşlarla döşenerek 373 adet halı kompozisyonu oluşturulmuştur. 
Tören Meydanı'na, bayrak direğinin bulunduğu kısımdan da merdivenlerle çıkılabilir.

ataturk's tumb

Anıtkabir'de müze bölümlerinde fotoğraf çekemiyorsunuz ama mozolenin bulunduğu alanda ve dış mekanlarda fotoğraf çekebiliyorsunuz.

Anıtkabir'de askerlerin büyük bir disiplin ve ciddiyetle gerçekleştirdiği nöbet değişimi törenleri, yoğun bir ilgi ile takip ediliyor.

Anıtkabir'deki tüm hizmet ve işlerin sorumluluğu Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığına aittir ve burada gerçekleştirilecek etkinlikler bir kanunla düzenlenmektedir. 
Türkiye'deki Millî bayramlar ile Atatürk'ün ölüm yıl dönümü olan 10 Kasım günlerinde, hükûmet tarafından Anıtkabir'de resmî anma törenleri gerçekleştirilir. 
Bunların dışında, devlet protokolüne dâhil kişiler ile diğer gerçek ve tüzel kişi temsilcileri tarafından da törenler düzenlenmektedir. 
Anıtkabir, yabancı hükûmet yetkililerinin Türkiye'ye düzenlediği resmî ziyaretlerde de zaman zaman uğradığı ve resmî törenlerin gerçekleştirildiği bir yerdir.


Bu yazıda faydalandığım kaynaklar;

https://tr.wikipedia.org/wiki/An%C4%B1tkabir

https://www.anitkabir.tsk.tr/index.html

2. Bölümde iç mekan resimlerinde görüşmek üzere...
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek
yorumunuzu yazabilirsiniz.