11 Nisan 2008 Cuma

SULTANAHMET'TE LALE ZAMANI


İSTANBUL'DA LALE ZAMANI; SULTANAHMET
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 3. Uluslararası Lale Festivali, Taksim Meydanı'nda 5 Nisan'da gerçekleştirilen törenle başladı.

Festivalde, 13 Nisan'a kadar sürecek etkinlikler kapsamında, konserler, resim ve heykel sergileri, yarışmalar gibi çeşitli aktiviteler düzenlenecek.

Taksim Meydanı'nda festival boyunca her gün Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, pop müzik ve enstrümantal olmak üzere 4 farklı müzik grubu canlı performans sunacak.

Ayrıca, Emirgan Korusu Beyaz Köşk ve Sarı Köşk bahçeleri, Ortaköy Meydanı, Sultanahmet Meydanı, Bağdat Caddesi ve Göztepe Parkı olmak üzere 5 ayrı noktada, festival boyunca her gün 11.00-19.30 saatleri arasında farklı müzik gruplarının gösterileri olacak.
Emirgan Korusu Beyaz Köşk'te 13 Nisan Pazar günü "Laleler Heykel ve Tasarım Sergisi", Yıldız Sarayı Büyük Mabeyn'de 13 Nisan Pazar günü İsmail Acar'ın "Lale" temalı resim sergisi açılacak. "En Güzel 100 Lale Yarışması" ödül töreni de 10 Mayıs Cumartesi günü Emirgan Korusu'nda gerçekleştirilecek.
Bilgiler; ibb.gov.tr adresinden alınmıştır.


Bu festival kapsamında şehrin çeşitli parklarında-yol kenarlarında-merkezi yerlerde olmak üzere neredeyse 11 milyon lale soğanı dikilmiş.
Bu demek oluyor ki neredeyse kişi başına 1 lalemiz var.

Bir aksilik olmazsa lale festivali yapılan yerleri tek tek dolaşmak istiyorum.
Sultanahmet-Gülhane-Çamlıca-Emirgan-Yedikule Soğanlı Bitkiler Parkı'nı ziyaret ettim,darısı diğer parkların başına.Sırasıyla bu ziyaret ettiğim parkların resmini yayınlayacağım.

Cumartesi günü İstanbul'da hava o kadar güzeldi ki,evde durmak bu havaya saygısızlık olur diyerek,kızımla lale festivalinin açılışına Taksim'e gitmeye karar verdik.
Tramvaya binip Kabataş'a oradan funiküler'le Taksim'e geçecektik ama neredeyse İstanbul'un yarısı da bizim gibi düşünmüş olacak ki,tramvaylarda-otobüslerde-duraklarda büyük bir izdiham vardı.
Bizim içinde bulunduğumuz tramvayda çok kalabalıktı ve bazı duraklarda yoğunluktan yolcu almak için kapılarını bile açmadı.
Baktık bu yolun sonu bitmeyecek,gittikçe kalabalıklaşıyoruz,yarı yolda Sultanahmet'te indik.
Festival kapsamında Sultanahmet'te olduğu için, meydana yakın sahne kurulmuş,orkestra aklınıza gelebilecek bütün laleli ve baharlı şarkıları söyledi.
En son bıraktığımızda ikinci bahar şarkısını söylüyorlardı.


Her taraf cıvıl cıvıl ve çok kalabalıktı.
Kimler yoktu ki,yerli turistler-yabancı turistler-şehir dışından gelenler-öğrenci grupları ve bizim gibi havayı güzel bulup,kendisini sokağa atan 7'den-77'ye herkes.
Meydanda dolaştıktan sonra bu yılın lalelerini görmek için Gülhane'ye de gittik.
Doğrusu Gülhane Parkı bu yıl geçen yıldan çok daha güzel olmuş.
Günün sonunda Eminönü'ne indik,Mısır çarsısı ve civarı o kadar kalabalıktı ki,boğuluyorum zannettim.Bir daha kolay kolay hava güzelken ve Cumartesileri Mısır çarşısına gitmeyeceğim.




Bu iki resmin arasında sadece 15 gün var.
15 gün önce bir iş için Sultanahmet'e gittiğimde bir kaç kare resim çekmiştim.
O zaman laleler henüz açmamıştı,Cumartesi gittiğimizde çoğu açmıştı.
















Sultanahmet Camisinin avlusunda ki Ay-Yıldız'ı da 15 gün ara ile çektim.
Bu yıl Ay-Yıldız'ın içine koyu pembe ve mor renkli laleler dikilmiş.
Çalılar koyu renk olduğu için açık renklerde laleler dikilseydi daha iyi olurdu diye düşünüyorum.




Resimda ki "M" harfi Sultanahmet'te ki Haseki Hürrem Sultan Hamamı ile havuzun arasında ki bölgede çalılarla yazılan "Sultanahmet" yazısının "M" harfi.
Ama dikkatinizi çekmek istediğim şey çalı değil, arada kaldığı için lale dikilmemiş bir yerde ağacın dibinde yetişen lale grubu.
Bankların arkasında kaldığı için pek önem verilmemiş ama bu laleler kendilerine güzel bir yer bulmuşlar.



Yazı 2 bölüme sarkmasın diye çoğu resmi burada yayınlamıyorum ama o gün Sultanahmet'te çektiğim bütün resimleri görmek isterseniz, hazırladığım videoda izleyebilirsiniz.

Videonun müziğini Yedi Karanfil'den seçtim, iyi seyirler.

Dailymotion;

Sultanahmet'te Lale Zamanı 2008
Yükleyen muhteremlegeziye

You Tube;



Bir sonra ki yazımızda bu yıl ki Gülhane Parkı lalelerini görebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek
yorumunuzu yazabilirsiniz.