23 Mayıs 2013 Perşembe

6.FESHANE KASTAMONU GÜNLERİ (3)

 
Feshane'de düzenlenen 6.Kastamonu günleri festivaline ait yazı dizimiz devam ediyor.
Bu bölümde Kastamonu'nun yöresel ürünlerini, yiyeceklerini görebilirsiniz.
Ayrıca bakınız; Kastamonu Denilince Akla Gelenler
İlk resimde gördüğünüz Kastamonu simiti, susamsız olarak hazırlanır ve sade olarak yendiği gibi tiriti de çok meşhurdur, bu simidin diğer adı da, kel simit.

Kastamonu Pastırması, Kayseri Pastırması kadar tanınmasa da kendine has hazırlanışı sebebi ile piyasada oldukça rağbet gören bir üründür.
Kastamonu Pastırması fırında değilde, güneşte kuruduğu için çok lezzetlidir.
Biz ne zaman Kastamonu'ya gitsek bize bu pastırmayı sipariş eden arkadaşlarımız var.
Oğlum, Kastamonu'dan izne gelince eğer pastırmanın mevsimi ise bize bu pastırmadan getirir.
Kısacası Kastamonu Pastırması, çekme helva, sarımsak kadar talep gören yöresel bir üründür.
Kastamonu Pastırmasının nasıl hazırlandığını öğrenmek ve pastırma ile hazırlanan Paçanga böreğinin tarifini almak için, bakınız; Muhterem'le Afiyetle-Paçanga Böreği


O gün bende pastırma alıp, pazar kahvaltısına gelecek olan misafirlerime Paçanga böreği hazırladım.
Kahvaltının resimleri burada





Kastamonu'nun en meşhur ürünlerinden birisi de Çekme Helva.


Festivalde fide satışları da yapılıyordu.
Ayrıca Taşköprü sarımsağı da tezgahlarda ki yerini almıştı.


Bu stant da çok güzel marmelatlar vardı, bende tadını bildiğim, kızılcık bulunca yaptığım kızılcık marmeladın dan aldım.

Son anda tezgahta Alıç marmeladını (sarı kasede olan) görünce önce tadına baktım, sonra ondan da aldım.
Açıkçası daha önce Alıç marmeladını ne duydum, ne de yedim ama tadına bayıldım.
Bir daha önüme çıkarsa hiç tereddüt etmeden tekrar alırım.
Alıç için şunlar yazıyordu;
*Kalbin düzenli çalışmasını sağlar.
*Damarları açar.
*Yağları eritir.
*Damar tıkanıklığını önler.
*Kalp krizine karşı korur.


Kastamonu'nun en önemli tarım ürünlerinden birisi de Tosya Pirinci.

 Çeşit çeşit peynirler, tereyağlar ve kahvaltılık ürünler.



Kastamonu'nun Tosya Pirinci kadar meşhur diğer bir ürünü de Siyez bulgurudur.
Siyez bulguru hakkında ayrıntılı bilgi ve siyez bulguru pilavının tarifi burada







Kastamonu İnebolu'lu olan Ahmet Maranki'nin de festivalde bir standı vardı.



4.bölümde dışarıda ki yiyecek tezgahlarından, bahçe bölümünden çektiğim resimler de görüşmek üzere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek
yorumunuzu yazabilirsiniz.