23 Aralık 2018 Pazar

SİVAS EĞRİ KÖPRÜ

Muhterem'le Geziye
Önceki bölümde Sivas Kalesine ait resimleri yayınlayacağımı yazmıştım ama Kale resimleri çok olduğu için düzenlemeye fırsatım olmadı.
Bu hafta sonu çok yoğun geçtiği için resimlerle ilgilenemedim.
Burayı da boşta bırakmamak için daha az resmi olan Eğri Köprü yazısını öne aldım.
Kısmetse bundan sonraki yazı konumuz Sivas Kalesi olacak😊


Kardeşler Mahallesi
SİVAS EĞRİ KÖPRÜ; 
Sivas şehir merkezinde, eski adı Kardeşler Mahallesi olan Eğri Köprü Mahallesindedir.
Eğri Köprü, Sivas’ın güneyinde, doğudan batıya doğru eğimli Kızılırmak üzerinde 12. Yüzyılda Selçuklular tarafından yaptırılmıştır.
Eski dönemlerde Bağdat (İpek) Yolunun üzerindeki Eğri Köprü, yakın zamana kadar Sivas-Malatya yolu ve Güneydoğu Anadolu'nun ulaşımını sağlamıştır. 
Eğri Köprü, Selçuklular döneminde Kızılırmak nehri üzerine yapılan ve yarısına geldikten sonra 130 derecelik eğimle sola dönen özelliği ile 'Eğri köprü' adını almış.
Sivas'ta dönemin eski Malatya karayolu üzerinde tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmese de yaklaşık 800 yıl önce Selçuklular zamanında İpek yolu üzerine yaptırılan köprünün eski adı 'Bağdat' köprüsüymüş.

karlar altında Eğri Köprü
Teknik Özellikler;
Selçuklu yapısı olan köprü biri 12, öteki 6 olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Kesme taştan yaptırılan ve 18 kemeri bulunan, 179 metre uzunluğa ve 4 metre 60 santim genişliğe sahip köprü batı yönünde düz bir şekilde devam ederken orta kısımlarda kuzeye doğru eğik olarak kesme taştan inşa edilmiştir.
Sivas'a giriş yönündeki araziden biraz yüksekte olan köprü, çok hafif bir yükseltiyle metrelerce devam eder. En yüksek noktasına ulaştığında yaklaşık 130 derecelik bir açıyla sola döner. Önceki yükseltiye göre daha dik bir eğimle araziye sıfırlanır. 
15'in üzerinde kemere sahip köprünün ortasındaki kemerleri hem genişlik hem de yükseklik olarak büyür. Üzerinden ancak geniş bir kamyon geçebilir. 

Kızılırmak
Şu anda ki durumu;
Karayolları bünyesinde yıllarca Sivaslılara hizmet ettikten sonra, yanına yapılan yeni köprüyle birlikte trafiğe kapatıldı.
Son olarak 2006 yılında restorasyonu yapılan köprü emekliye ayrılarak Kültür Bakanlığı envanter kayıtlarına geçti. Yapım kitabesi bulunmayan köprünün bir kaç kez restorasyondan geçtiği sadece 1802 yılına ait bir restorasyon kitabesinin bulunduğu biliniyor.
Kaynakça; https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/sivas/gezilecekyer/egr-kopru

Kızılırmak nehri Sivas bölümü
KIZILIRMAK NEHRİ;
Eğri Köprünün üzerinde yer aldığı Kızılırmak Nehri Türkiye topraklarından doğarak yine, Türkiye topraklarından denize dökülen en uzun akarsudur. 
Uzunluğu 1.355 km’dir. Nehir taşımacılığı için kullanılmaz. Başlıca kolları Delice Irmağı, Devrez ve Gökırmak’tır.
Nehir, İç Anadolu’nun kuzeydoğusundaki Kızıldağ’ın güney yamaçlarından doğar ve sırasıyla Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum ve Samsun illerinden geçerken çok sayıda dere ve çayın sularını toplayarak Bafra Burnu’ndan Karadeniz’e ulaşır.
Yağmur ve kar sularıyla beslenen nehrin rejimi düzensizdir. Temmuz ve Şubat arasında düşük su düzeyinde akan nehir, mart ayında hızla kabarmaya başlar ve nisan ayında en yüksek su düzeyine ulaşır. Ortalama debisi 184 m3/sn olan nehrin 20 yıllık gözlem süresince en az 18.4 m3/sn’ye ve en çok 1.673 m3/sn.’ ye ulaştığı tespit edilmiştir.
Kızılırmak Nehri, Sivas’ın 7 ilçesinden geçmektedir.
Bunlar; Gemerek, Şarkışla, Yıldızeli, Sivas Merkez, Hafik, Zara, İmranlı
Nehir üzerine 8 baraj yapılmıştır. Bunlar Kayseri ilinde Sarıoğlan,Yemliha kasabasında kurulmuş olan Yamula Barajı, Ankara yakınlarındaki Kesikköprü, Hirfanlı ve Kapulukaya barajları ile nehrin Bafra Ovası’na kurulmuş Altınkaya ve Derbent barajlarıdır. Nehir üzerine son olarak Obruk Barajı yapılarak 2007 yılı içerisinde su tutumuna başlanılmıştır.
Kaynakça; https://www.turkcebilgi.com/k%C4%B1z%C4%B1l%C4%B1rmak_nehri



Tarihi Eğri Köprünün yanına yapılan bu karayolu köprüsünün hizmete girmesi ile Tarihi köprü araç trafiğine kapatılmış.
Sivas'a ilk gittiğim yıllarda (2015) bu bölgede sadece Toki konutları ve bir kaç farklı isimde (Akademisyenler Sitesi gibi) siteler vardı.
Son yıllarda bu kadar çok konut nasıl bu kadar çabuk yapıldı anlayamıyorum 😕
Bu yapılaşma sadece Eğri Köprü civarında değil, Sivas'ın pek çok yerine lüks, ultra lüks binalar yapılıyor.


Sivas'ın tarihi yerleri
Bu iki resmi 2015 yılında çekmiştim, ne yazık ki bu güzelim tarihi köprü duvar yazılarına maruz kalmıştı.

Yeni bölümde görüşmek üzere...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek
yorumunuzu yazabilirsiniz.