2 Haziran 2012 Cumartesi

HİDİV KASRI

Muhterem'le Geziye
Hidiv (Hıdiv) kasrı İstanbul'un nadide köşklerinden birisi, Boğaziçi'nin eşsiz değerlerinden birisidir.
Çubuklu Korusu'nun içinde yer alır ve Lale festivalinde yüzlerce çeşitte, binlerce lale dikilen önemli bir noktadır.
Açıkçası daha önce hiç Hidiv Kasrına yada Çubuklu korusuna gitmemiştim.
22 Nisan'da eşimle birlikte gittik.
Köprüyü geçtikten sonra Kavacık tarafından tabelaları takip edip, ulaştık.
Fakat bırakın arabayı park edecek yeri bulmayı kalabalıktan yolda ilerleyemedik bile, baktık ki girişte arabayı bırakamayacağız arabayla yan yoldan ilerledik.
Meğer alt tarafta korunun başka bir kapısı varmış.
Üstelik şatoya benzeyen muhteşem mimarisi olan bir binanın içinden geçerek koruya giriş yapılıyor.
Binayı ve koruyu görünce "iyi ki ön kapıda park için yer bulamamışız" dedim.
O zaman hem şatoya benzeyen binayı, hem koruyu, hemde Boğaziçi ve Hidiv Kasrını uzaktan kuş bakışı görebildiğiniz seyir terasını göremeyecektim.
Koru hafif yokuş gibiydi ama ben o kadar mutluydum ki yürüdüğüm yolun zorluğunu hiç fark etmedim : )
Biz aşağıda ki kapıdan girerek koruyu geçtik, kasrın olduğu bölümde ve kasrın içinde dolaşıp, tekrar arabayı bıraktığımız yere geri döndük.
Bugünkü konumuz Hidiv Kasrı, bir sonraki bölüm de laleleri, en sonunda da Çubuklu korusunu ve şatoya benzeyen giriş kapısının olduğu bölümden resimler görebilirsiniz.
Yazının sonunda Hidiv Kasrı için hazırladığım video klibi izleyebilirsiniz.



Hidiv Kasrı hakkında bilgi
HİDİV KASRI
Hıdiv Kasrı, İstanbul'un Beykoz ilçesinde Çubuklu sırtlarında bir yapıdır. 
1907 yılında Mısır'ın son hıdivi Abbas Hilmi Paşa tarafından İtalyan mimar Delfo Seminati'ye yaptırılmıştır. Dönemin mimari modasına uygun olarak art nouveau tarzındadır.
Hıdivlik makamı, Osmanlı İmparatorluğu'nun Mısır valilerine verdiği unvandır. Osmanlı'nın Mısır valilerinden olan genç yaştaki "Hıdiv Abbas Hilmi Paşa"'nın,19. yüzyılın sonlarında, Mısır'daki İngiliz nüfuzunu kırabilmek ve Osmanlı Devleti'nden destek sağlayabilmek için uzun süreli İstanbul'da kalması gerekti. 
Bunun üzerine, 1903 yılında günümüzde kasrın bulunduğu yerde bulunan iki ahşap yalı satın aldı. Abbas Hilmi Paşa bir süre sonra yalılarının arkasındaki ağaçlık yamaçları ve üst düzlüğü kapsayan 270 dönümlük bahçeyi de aldı. Ahşap yalıları yıktıran Abbas Hilmi Paşa, 1907 yılında, 1000 m2 alan üzerine, 
İtalyan Mimar Delfo Seminati'ye, o devrin mimari modasına uygun olarak Art Nouveau tarzında görkemli bir kasır ve üzerine İstanbul Boğazı'nı gören kule inşa ettirdi.
Mısır'ı işgal eden İngilizler, ülkeye krallık sistemini getirerek, Abbas Hilmi Paşa'nın Hidivlik unvanını elinden aldı. Abbas Hilmi Paşa, tahttan düşürülmesi üzerine İsviçre'ye yerleşerek (ya da sürgüne gönderilerek) burada yaşamını sürdürdü. 
Paşa'nın ailesi ise Hidiv Kasrı'nda 1937 yılına kadar kaldı. Aynı yıl, İstanbul Belediyesine Hidiv Kasrı'nın satışı gerçekleştirildi.
Uzun süre bakımsız kalan kasır, 1984 yılında Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu adına Çelik Gülersoy tarafından restore ettirildi ve bir süre otel olarak hizmet verdi. 1994-1996 yılları arasında yeniden restore edilen Hidiv Kasrı'nın işletmeciliği, 1996 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kuruluşu olan Beltur'a geçti. Şu anda lokanta ve sosyal tesis olarak kullanılmaktadır.
Kasrın bir yüzündeki İstanbul 'un en büyük gül bahçelerinden olan dış mekânı ve tarihi iç mekanında ayrıca düğün gibi organizasyonlar da düzenlenmektedir. Arkasındaki koruluk ve dik yürüyüş yolu ise spor ve yürüyüş yapanlarca değerlendirilir.

Çubuklu, İstanbul'da Boğaziçi'nin Anadolu yakasında Beykoz ilçesine bağlı bir semttir. Kuzeyinde Paşabahçe, güneyinde ise Kanlıca bulunur.
Çubuklu'nun sırtlarında Mısır'ın son "bağımsız" hıdivi olan Abbas Hilmi Paşa tarafından yaptırılmış olan Hıdiv Kasrı bulunur.
Halil Ethem Bey Yalısı semtteki önemli bir diğer yapıdır.

Hidiv Kasrı iletişim bilgileri
Hıdiv Kasrı İletişim Bilgileri;
Adres : Çubuklu Korusu Çubuklu Yolu No:32 Beykoz / İSTANBUL
Tel : 0216 413 92 53 - 0216 413 96 64 - 0216 425 06 03 - 0216 425 06 04
Faks : 0216 413 96 99

Web;http://www.beltur.com.tr/tum-koskler.asp

Hidiv Kasrı'na Nasıl Gidilir;
Özel Aracınızla Ulaşım;
1-Çubuklu Korusu 'na ulaşmak için kullanabileceğiniz en ideal yol, Anadolu yakasından TEM otoyolundan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne ilerlerken, köprüden önce son çıkış olan Kavacık Köprüsü 'nden Hıdiv Kasrı tabelalarını takip etmek olacaktır. 
Eğer Avrupa yakasından Hıdiv Kasrı'na ulaşmak isterseniz II. Köprü 'den hemen sonra ilk çıkıştan sonra tıpkı Anadolu yakasından gelenler gibi, Hıdiv Kasrı tabelaları izlemeniz sizi Hıdiv Kasrı'na ulaştıracaktır.
2- Hıdiv Kasrı'na ve Çubuklu Korusu'na ulaşma için kullanabileceğiniz bir diğer yol da; Üsküdar-Beykoz sahil yoludur. Bu yolu takip ederek Kanlıca'ya, Kanlıca'dan sonra da tabelaları izleyerek Hıdiv Kasrı'na ulaşmanız mümkün.

Toplu Taşıma Araçlarıyla Ulaşım;
Çubuklu Korusu 'na toplu taşıma araçlarıyla ulaşmanın en kolay yolu ise Beykoz istikametine giden herhangi bir İ.E.T.T. otobüsüne binip, Kanlıca durağından sonra 5-10 dakikalık bir yürüyüş ile Koruya ulaşabilirsiniz.

Hidiv Kasrı'nın Boğaziçi'nden görünüşü.

*Aşağıda ki yazı Beltur'un Hıdiv Kasrı için hazırladığı yazıdan alınmıştır.
Düş Bahçelerinde Ağırlanmak...
Her biri künyeli ve soy kütüğüne sahip ağaçlarla kaplı geniş bir koruluğun ortasındaki Hıdiv Kasrı tam anlamıyla bir saray yavrusu.

Ünü Avrupa'ya kadar giden harika bir boğaz manzarasına da sahip.1000 m² alan üzerine yaptırılan Boğaz tepelerinden iki kıtayı birleştiren binanın kulesi de İstanbul'un zamanında buharla çalışan ilk asansörlerinden birine sahip.

Restorasyonu için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hiçbir masraftan kaçınılmayan kasırın tüm salonlarında Restoran hizmeti verilebilmektedir. İşletmemiz Hafta içi al’a carte, Pazar günleri, sabahları kahvaltı ve öğlenden itibaren 70 çeşitten oluşan Açık Büfesi ile hizmetinizde.
*Yazarın Notu;
Açık Büfe Kahvaltının fiyatı; 27.50 T.L
Serpme Kahvaltı Fiyatı; 17.50 TL.
Diğer menü fiyatlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Nişan, Düğün, Toplantı ve tüm grup organizasyonlarınızda 25 kişilik odalardan 400 kişilik salonlarımıza kadar hizmet sunmaktayız.

Yaz aylarında 1100 kişilik davet düzeni, kış aylarında ise iç mekân toplam 400 kişi kapasitesi ile misafirlerine ev sahipliği yapmaktadır. Düğün, nişan, sünnet töreni, bayii toplantıları, iftar davetleri, brunch, seminer organizasyonu için sizlere ev sahipliği yapıyor.

Bir saklı kent olan İstanbul'un asude mekânlarından Boğaziçi manzarası temaşa edebileceğiniz, hem de fevkalade bir saray karşısında vakit geçirebileceğiniz bir mekân olan; Hıdiv Kasrı… Yani İstanbul Boğazı'nın Anadolu yakasında bulunan Çubuklu'da geniş bir koruluk içinde yer alan Mısır Hıdivi Abbas Hilmi Paşa'nın köşkü. Yüzyılımızın başında Osmanlı ülkesinin dillere destan yapısı şimdi sizi ağırlamak için kapılarını sonuna kadar açmış bekliyor.

İstanbul'un imparatorluk merkezi olduğunu hatırlatan nadide yapılardan biri olan Hıdiv Kasrı'nın ilginç bir hikâyesi var. Osmanlı'nın Mısır Valisine Hıdiv deniyor. Geçen asrın sonunda genç yaşta Mısır Valisi olan Abbas Hilmi Paşa, Mısır'daki Anglo-Sakson nüfuzuna karşı Osmanlı-German desteği arar. Bu desteği alabilmek için Osmanlı payitahtında kalması gereken genç Paşa,1903 yılında Çubuklu'da 2 ahşap yalı satın alır. Zamanla yalılarının arkasındaki yamaçları ve üst düzlüğü kapsayan 270 dönümlük bahçeyi de alan Paşa,1907 senesinde İtalyan mimar Delfo Seminati'ye o devrin mimari modasına uygun olarak art nouveau tarzındaki muhteşem saray yavrusunu yaptırır. 1000 m2 alan üzerine yapılan, Boğaz tepelerinden iki kıtayı birleştiren, masmavi kanalı ve yeşil ormanları seyredilen kulesi ile müstesna bir yapıdır.

Bizim gittiğimiz günler Lale festivalinin olduğu günlerdi, lalelerle ilgili daha geniş bir bölümü bir sonra ki yazımda görebilirsiniz.






Sıcaktan bunalan bir karga, havuzda serinlemeye çalışıyor : )







Bizim gittiğimiz günler sadece laleler değil, mor salkım ve erguvanlar da en güzel zamanını yaşıyordu.

Son yıllarda düğün fotoğrafçılığı çok gelişti ve kapalı mekanlardan çıkıp, açık alanlarda çekim yapılmaya başladı.
Elbette Hidiv Kasrı'da muhteşem mimarisi ve bahçesi ile fotoğrafçıların ve evlenecek çiftlerin tercihi oluyor.

Biz o gün 4 tane farklı gelin damat gördük ve gelin arabalarının  üçü nostaljik eski arabalardı.



Kasrın binası şato biçimindedir. 
Kapısının üzerinde Ay yıldızlı Hıdiv Tacı Bayrağı arma haline getirilip yerleştirilmiştir. 

Dış kapı giriş tamamen altın yaldız çiçek figürleriyle işlenmiştir.
Yuvarlak mermer sütunlar, Teraslar, Hıdiv'in yatak odası; kulesi, mermer, ahşap ve kristal salondan önemli özellikler taşır. 
Neo-Klasik, Neo-İslam, Neo-Osmanlı olarak, değerlendirilebilecek öğelerle bezenmiştir. 
Avrupa mimarisindeki gelişmeler, çiçek meyve ve av hayvanlarının resimleri, duvarlara, tavanlara, sütun başlıklarına işlenerek yapılmıştır














Kasrın mimari olarak, Osmanlı mimarisinin dışında, batılı tarzı (art nouveau) vardır.
Ana girişin ortasında mermerden ihtişamlı ve anıtsal bir çeşme vardır. Tavanı çatıya varıncaya kadar yükselir ve vitrayla kaplıdır. İçinde çeşitli yerlerinde zarif çeşme ve havuzlar vardır. Bina plan olarak, salonlar arasındaki bağlantılar aracılığıyla havuzun etrafında bir daire çizmektedir. Bu daire sadece giriş holü tarafından kesilmektedir. Bu holdeki tarihi asansör dikkat çekici başka bir detaydır. Üst katta ise özel odalar bulunmaktadır.





















Hidiv kasrını bu hali ile görebilmek için koru tarafından yürümeniz gerekiyor.
Korunun içinde bir seyir terası var, hem Hidiv Kasrı'nı hem de Boğaz'ı seyredebiliyorsunuz.
Aşağıda ki videodan kısa bir görüntü izleyebilirsiniz.


Bir sonra ki bölümde bahçedeki lalelerden resimler olacak.
Sonrasın da Hidiv Kasrı'nın içinde bulunduğu Çubuklu Korusu'ndan resimler yayınlayacağım.
Videoyu seyretmeyi ihmal etmeyin : )
İyi seyirler;

Hidiv Kasrı ile muhteremlegeziye

Görüşmek üzere!

2 yorum:

  1. Hidiv Kasrı'nda kahvaltı çok keyifli oluyor.
    Fotoğraflar çok güzel .
    Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu güzel yorum için ben teşekkür ederim :)

      Sil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek
yorumunuzu yazabilirsiniz.