27 Şubat 2015 Cuma

YENİ CAMİİ MEYDAN PARKI

new mosque central
Yeni Camii denince aklınıza caminin hangi silueti gelir?
Büyük ihtimalle Eminönü meydanından gördüğünüz merdivenli ve güvercinli kısmı yada denizden gördüğünüz tramvay yoluna bakan cephede ki hali aklınıza gelir.
Caminin diğer cepheleri binaların arasında kargaşa ve kalabalıktan fazla seçilmezdi.
Fakat artık Yeni Camiye şöyle bir uzaktan bakabileceğiniz yeni bir alan daha var.
Geçen yıl Fatih Belediyesi "Eminönü Yeni Camii Meydan Parkı" düzenlemesini bitirip, hizmete açtı.
Eskiden tam anlamıyla mezbele halinde ki alan park haline getirildi.
Alan fazlalıklarından kurtuldu, yepyeni düzenlemesiyle yeniden hizmete açıldı.
Yeni Camii manzaralı park hem Eminönü'ne hemde camiye yeni bir soluk getirdi.
Meydan çalışması 2012 yılının ağustos ayında başlamış, 2013 yılının sonuna doğru bitmiş.




Geçen yıl Şubat ayında Eminönü'ne gittiğim bir gün parkın bir kaç tane resmini çekmiştim.
Dün yine yolum Eminönü'ne düştü, bu yazıyı oluşturabilmek için yeniden resimler çektim.
Bu yazı da göreceğiniz resimler 6 Şubat 2014-26 Şubat 2015 tarihlerinde çekilmiştir.


Park hakkında ki basın açıklaması;
YENİ CAMİİ MEYDAN PARKI;
Bu meydanla birlikte hem Fatih hem de İstanbul yeni bir meydana kavuştu.
Rüstempaşa Mahallesinde, Yeni Camii ile Mısır Çarşısı arasında yer alan “Yeni Cami Meydan Parkı” bölgeye yakışan bir meydan olarak hizmet vermek üzere yenilendi.
Eski haliyle bozulmuş sert zemini, metruk ve dağınık bulunan çay ocakları ile kötü ve kullanışsız bir halde bulunan park, yeni düzenleme ile süs havuzları,  meydan alanı, teraslama dinlenme alanlarıyla Yeni Camii ile Mısır Çarşısı arasında gösterişli ve nitelikli bir meydan olarak hizmete girdi.

Rüstempaşa Mahallesinde yer alan, Tarihi Yeni Camii, Mısır Çarşısı, Çiçek Pazarı ve Hatice Turan Sultan Türbesi arasında kalan ve uzun yıllardır park olarak hizmet veren fakat sınırları içerisinde yer alan atıl ve kötü görüntü oluşturan çay bahçelerinin oluşturduğu olumsuz durumlar, bakımsız bitki örtüsü ve kullanım değerini yitirmiş fonksiyon alanları sebebiyle kullanıcılara birçok açıdan olumsuz görünüme sahipti.
Ayrıca yanı başında bulunan Yeni cami’nin WC ve şadırvan ihtiyaçları da göz önüne alınarak; kullanıcıların oturma-dinlenme, yeme-içme, WC-şadırvan ihtiyaçlarına cevap verecek niteliklerde fonksiyonlar geliştirilerek estetik bir tasarım kurgulandı.

3 yıla yakın süren proje çalışmaları kapsamında sadece park olarak kullanılmasının dışında yanı başındaki Yeni Cami deki şadırvan yetersizliği ve bölgenin WC ihtiyaçlarının parkta çözümlenmesine yönelik geliştirilen projeler kurul onaylarının arından çevresinde düzenleme yapılacak yollarla birlikte, 5400 m² kullanım alanına sahip parkımızda birbirinden farklı ışık ve su oyunları içeren orta süs havuzu, merdiven yanları su duvarları, gölgelikli oturma ve dinlenme alanları, bitki gösteri alanları barındıran yeşil alanlar, kafeterya ve fonksiyonel yer altı WC si inşa edildi. 
Parkın eski kullanımında parkı işgal eden Çiçek Pazarı sınırlandırılarak tescilli olan Çiçek Pazarı yapısı Vakıflar tarafından onarıldı.

Meydan çalışması ile birlikte eş zamanlı olarak yanı başındaki Hatice Turan Sultan Türbesinin de restorasyonuna başlandı.
Bu haliyle Yeni Cami Meydanı yerli ve yabancı turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği, ticaret ve turizmin hareketli olduğu bölgemizin en prestijli meydanı haline geldi.
Kaynak;
http://www.fatih.bel.tr/icerik/7462/yeni-cami-parki-yenileniyor/

Bahar aylarında eminim pek çok lale çeşidiyle park daha da güzelleşiyordur.

Mısır Çarşısı Yeni Camii Kapısı parka açılıyor, çarşının içinden parka çıkabilirsiniz.


Bu arada unutmadan belirteyim, çiçek pazarı halen meydanda yer alıyor.
Yeni düzenlemelerle sayıları azalsa da halen çiçek ürünleri, tohumları, fidan gibi pek çok ürünün satışını yapan dükkanlar hizmet vermeye devam ediyor.

new mosque park

eminönü
Hatice Turhan Sultan Türbesinin tadilatı henüz bitmemiş, bittiği zaman park çok daha güzel görünecek.




Mısır Çarşısının restorasyonu da henüz bitmemiş, İnşallah o da bitince çok güzel olacak.





Geçen yıl parkın önünden geçerken bu yürüyen yolu fark etmiş "herhalde Marmaray istasyonuna giden kestirme bir yol yapılmıştır" diye düşünmüştüm.
Fakat burası Eminönü'nün kalabalığını kaldırabilecek büyüklükte yapılan tuvaletmiş.

Meydan’ın en fonksiyonel kullanım alanlarından olan yer altı WC si 300 m² alana sahip. Yürüyen rampa ile ulaşım sağlanan WC girişindeki görevli odası ile kontrollü giriş-çıkış sağlanan WC de bay kısmında 1 bay engelli wc, 5 alafranga, 10 alaturka wc, şadırvan alanı, pisuvar alanı ve lavabolar bulunmaktadır.
Bayan kısmında ise 1 bayan engelli wc, 9 alafranga, 9 alaturka WC, şadırvan alanı, bebek bakım odası, makyaj masası bulunmaktadır.
WC içerisinde ayrıca; havalandırma ünitesi, ısıtma-soğutma ünitesi, yangın kontrol ünitesi, kapalı devre kamera sistemi ve müzik yayın üniteleri yer almaktadır.
Kaynak;
http://www.fatih.bel.tr/icerik/7462/yeni-cami-parki-yenileniyor/

Yeni bir gezide görüşmek üzere....


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek
yorumunuzu yazabilirsiniz.